Musikundervisning og instrumenter

4 gode grunde til at lære nyt instrument (Det er ikke for sent!)

Det er aldrig for sent at samle den gamle guitar, violin, fløjte eller hvad du har liggende derhjemme op fra gulvet og begynde at spille! Bare rolig, du behøver ikke være den næste Kurt Cobian for at høste alle fordelene, der er ved at lære et nyt instrument. Det eneste, det kræver, er lidt undervisning i musik.

Bruger du blot et par timer om ugen på at øve et instrument, vil du ændre arkitekturen i din hjerne.

Det kan lyde som noget, den lokale musikbiks bilder dig ind for at sælge den nyeste guitar, men det er rent faktisk videnskabeligt bevist!

Din hukommelse bliver forbedret

Når du øver dig på et instrument, holder du hjernen aktiv og opmærksom, hvilket er med til at skærpe din hukommelse. Du bliver udfordret på områder, du ikke er vant til, som gør, at din hjerne er nødt til at bryde de vante mønstre, der ellers omgiver din hverdag.

Når du bryder disse mønstre, bliver din hjerne mere modtagelig for nye processer den kan arbejde med, og du vil have nemmere ved at lære et nyt sprog og opfatte andres følelser.

Du bliver bedre til at løse komplicerede opgaver

I takt med, at du bliver bedre til at forstå noder, bliver du også bedre til at løse komplicerede opgaver. Folk med en baggrund i musik udkonkurrerer ofte ikke-musikalske i kognitive tests.

Undersøgelser viser også, at bare efter fire måneder med minimum en times  instrumenttræning om ugen er hjerneaktiviteten øget.

Du træner disciplin og udholdenhed

Det kræver masser af disciplin og udholdenhed at lære at spille på et instrument, og der kommer perioder, hvor du har lyst til at pakke instrumentet langt væk. Du mærker ikke forbedringer natten over. At lære et instrument tager lang tid, så det gælder om at væbne sig med tålmodighed.  

Det kræver fokus og mange gentagelser, før du kan spille et nummer uden fejl.

Mange professionelle opdeler en musikalsk frase for at bevare overblikket. På den måde kan de til sidst sætte alle delene sammen til et stort mesterværk

Din koordination bliver bedre

Hvis du lærer at spille på et nyt instrument, vil de dele af din hjerne, der kontrollerer dine motoriske bevægelser aktiveres. I den lange bane vil det forbedre din generelle motorik og bevægelser.

Dette betyder også, at du vil have sværere ved at lære et nyt instrument, hvis du har dårlig motorik. Men til gengæld er det en god måde at blive motorisk stærkere på!

Lær selv at spille!

Hvis du er blevet inspireret til at spille musik, er det bare om at komme i gang – og det er aldrig for sent! Alle kan lære at spille på et instrument, det er bare et spørgsmål om tid.

Vil du hurtigt i gang, kan det dog anbefales at betale for musikundervisning, men ønsker du at lære det helt selv, er det også muligt. Det tager bare lidt længere tid!