Kønsløst ord tilføjes til den svenske ordbog

Sprog_hen
Sverige har nu officielt valgt at tilføje ordet ‘Hen’ til deres ordbog. Ordet er et stedord der skal omtale en person hvor man ikke er sikker på kønnet. Ordet er altså kønsløst og i Sverige skal man derfor ikke begrænse sig af at blive identificeret som enten mand eller kvinde. Du kan læse mere om brugen af ‘hen’ og ordets betydning for samfundet i Sverige, i denne artikel hvor vi så vidt muligt ville dække emnet.

Hen, bruges nu i størrer omfang

På trods af at ordet først rigtig er blevet officielt i år, har ordet været brugt meget i børnebøger og ligeledes i børne instutioner. Dette er gjort for at man ikke presser børn til at skulle identificere sig som enten mand eller kvinde men i stedet giver dem plads til at finde ud af hvordan de vil opfatte sig selv. Der har været megen debat om emnet og om det er moralsk rigtigt eller forkert kan næsten være umuligt at vurdere.

Det bliver spændene at se hvordan virksomheder tager ordet til sig og om oversættelsebureauer såsom LingoBob vil gøre det en del af oversættelserne eller om det vil holde sig til det gamle han/hun køn.

Hvornår rammer det Danmark?

I Danmark har vi mange gange lært af vores nabolande og tage gode tiltag til os. Man skal dog ikke regne med at det kønsløse stedord vil blive optaget i den danske ordbog. I Sverige er de langt mere politiske korrekte i deres skriftlige og mundtlige udtalelser, hvilket også ses da de blandt andet fjernede ord som ”negerkongen” fra en børnebog og ændrede navne på fugle for at det var politisk korrekt.

På trods af at vi højst sandsynligt ikke tager ordet til os i Danmark, er det yderst interessant at se de mange udviklinger i Sverige, der med hvert et skridt rykker sig tættere mod komplet politisk korrekthed. Der er blandt andet også lavet om i markedsføringsloven, hvor man ikke må markedsføre legetøj mod et bestemt køn, da de mener at en dreng eksempelvis selv skal bestemme om han vil have et lyserødt prinsesse slot og ikke være presset af samfundet til at ønske sig en maskulin actionmand.

Ordets overlevelse

På trods af at ordet lige er blevet tilføjet til den svenske ordbog, er det endnu ikke slået helt igennem i det Sverige. Det vides ikke om det vil slå helt igennem eller om de langsomt vil dø hen. Det vil måske nærmere være for den nye generation fremfor den lidt ældre, at ordet kommer til at være oppe i tiden. Det kan derfor måske tage nogle år for at ordet virkelig får sin plads i det svenske sprog.