spiseforstyrrelse

Lad ikke maden tage kontrol

Der findes forskellige spiseforstyrrelse, fælles for dem alle er at de er alvorlige sygdomme der skal tages seriøst. Der ses desværre en tendens til at unge piger samles i grupper på internettet, for at give råd om hvordan de kan tabe sig. Disse råd der gives er i høj grad usunde for kroppen og kan sætte pigernes liv på spil. Mange der lider af en spiseforstyrrelse, tænker på mad og motion fra de står op til de går i seng og disse stærke tvangstanker om mad og deres vægt er farlige for deres helbred. Der skal mere fokus på hvordan man hjælpe og støtte folk med spiseforstyrrelser, således at de kan få en sund livstil og plads til mange af livets glæder, der ikke er forbundet med mad og vægttab. Læs med i denne artikel og lær mere om spiseforstyrrelse.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Spiseforstyrrelser er en betegnelse der dækker over flere sygdomme, de mest almindelige er anoreksi, bulimi og BED. En spiseforstyrrelse er på normalvis kendetegnet ved en person der har en forstyrret adfærd og tankegang i forhold til vægt, spining og mad.  De forskellige spiseforstyrrelser har dog ikke alle de samme kendetegn.

Hos nogle af de personer der lider af en spiseforstyrrelse, er der ligeledes fundet andre psykiske lidelser såsom depression, tvangslidelser og angst. Dette er dog ikke noget alle med en spiseforstyrrelse lider af.

Alle kan rammes af spiseforstyrrelser, både mænd, kvinder og børn. I Danmark rammer spiseforstyrrelse i overvejende grad, unge piger. Dette betyder ikke at unge mænd eller voksne af begge køn ikke kan blive ramt af en spiseforstyrrelse. Det er derfor vigtigt at vi er opmærksomme på hinanden.

Hvordan kan jeg hjælpe en der lider af en spiseforstyrrelse?

Det er i høj grad vigtigt at forebygge mod spiseforstyrrelser, dette kan gøres ved at give omsorg og at være mentalt til stede når man er sammen med nogle der er i risiko zonen for at udvikle en spiseforstyrrelse. Har personen allerede en spiseforstyrrelse er der forskellige ting man kan gøre for at støtte og hjælpe. Der er stor forskel på om man støtter som forældre, til en der bor hjemme eller om man støtter en som bor for sig selv. Begge dele kan være hårde som pårørende og man skal derfor prøve at være flere om at hjælpe.

Har en af dine pårørende lider af en spiseforstyrrelse er det vigtigt at få professionel hjælp til personen, da der skal en behandling til som er sammensat til den individuelle. Behandlingen skal passe til sygdommens grad, hvilken spiseforstyrrelse det er og ligeledes til personligheden.