Et-dansk-sommerhus

En varmepumpe i sommerhuset kan betyde store besparelser på elregningen

De fleste sommerhusejere anvender i dag elvarme til at opvarme huset med. Mere præcist anvender 166.000 ud af de 222.000 sommerhuse i Danmark, elvarme som deres primære opvarmningskilde. Derudover ses en tendens i stigende elforbrug i sommerhuse fordi der skal bruges el til endnu flere apparater end tidligere. Det kan derfor hurtigt blive en dyr fornøjelse at eje et sommerhus. En måde hvorpå der er gode muligheder for at spare penge, er i brugen af en varmepumpe i stedet for elvarme. Typisk vil et sommerhus have et årligt forbrug på omkring 4.000 kWh og dermed en årlig udgift på ca. 8.000 kr. Dertil vil der komme alt ekstraforbrug, hvis sommerhuset også anvendes henover vinteren. Ved at anvende en luft-til-luft varmepumpe i stedet vil der være store besparelser i vente, da den forbruger langt mindre el.

GreenMatch.dk har man udregnet hvad besparelsen vil være i nogle af de populære sommerhusområder i Danmark. Det drejer sig her om områder såsom Odsherred, Gribskov, Syddjurs, Varde og Jammerbugt kommune. Her vil besparelser kunne ligge et sted imellem 6.500 og 7.000 kr. og kan ses i nedenstående graf.

Besparelser ved at anvende en varmepumpe
Der kan altså potentielt set være mange penge at spare. Dog skal du have i mente, at der kan være flere faktorer som kan spille ind i forhold til den endelige besparelse. Det eks. være hvor godt isoleret sommerhuset er, så der ikke bliver brugt unødigvendigt energi til at varme huset med. Dermed er udregningen vejledende.

Varmepumpens effektivitet

Den store fordel ved varmepumpen, er at den forbruger langt mindre el end elvarmen. I den forbindelse snakker man om en varmepumpens effektivitet, som måles i dens SCOP-værdi. Det er et udtryk for hvor virkningsfuld den enkelte pumpe er over et års brug. Har pumpen en værdi på 5 vil det sige, at den leverer fem gange så meget energi, end den bruger.

Hvad skal du være opmærksom på?

Der er en række ting du skal være opmærksom på inden du foretager et køb af en varmepumpe. Du bør altid vælge en pumpe som er godkendt til de danske forhold, og som dermed kan yde nok varme ved lave temperaturer. Her er det en fordel at tjekke energistyrelsens varmepumpeliste, som sikrer dig, at den er effektiv nok. Varmepumperne på denne liste er testet af et uafhængigt testlaboratorium, og dermed din sikkerhed for at du får hvad leverandøren lover.

Få et tilbud

Er du interesseret i at få en række tilbud på en luft-til-luft varmepumpe, så kan der let udfyldes en kontaktformular på GreenMatch. Her skal du blot indtaste hvilket behov du, hvorefter du efter en kort telefonsamtale, vil blive sat i kontakt med en række leverandører, der kan give dig det bedste muligt tilbud.